Strigătul de disperare al unui medic UPU Pitești ”Sistemul public de sănătate este pe marginea prăpastiei”!!!

Medicul Alina Martău, de la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalul Judeţean Piteşti, a postat un mesaj tulburător pe Facebook în care critică faptul că mai multe spitale de stat din ţară nu primesc pacienţi cu SARS-CoV-2.

Mesajul scris de Alina Martău:

„M-am gândit să scriu aseara, dar oboseala după o tura in UPU şi-a spus cuvântul. Niciodată nu am crezut că urgenţa va deveni o staţie terminală pentru pacienţii neprimiţi de alte spitale. In noile condiţii pandemice, când numarul cazurilor COVID a depasit numarul de locuri din spitale, s-a găsit supapa de scapare… UPU.
Aici sunt adusi pacienţi pozitivi, suspecţi sau urgenţe grave. Se ajunge să-i pui uneori amestecaţi, nefiind locuri şi circuite corespunzătoare, un procent considerabil necesitând interventia imediată şi monitorizarea continuă.
Dacă toate spitalele refuza pacienţii folosind sloganul „suntem plini, nu avem oxigen, încercaţi in altă parte…”, unde să fie duşi bolnavii? Unde nu pot fi refuzaţi… la urgenţă. Sunt UPU-ri care lucrează sub normativ, cu personal epuizat de 8 luni, cu pericolul infectării continue, dar cu riscul de a sucomba prin suprasolicitare. Medicii, asistentii, infirmierii nu pot activa cu performanţa dorită in aceste condiţii.
Cred că este timpul să implicăm toate spitalele, indiferent de ce minister aparţin, să înţelegem că sistemul public de sănătate este pe marginea prăpastiei. Viaţa are prioritate!”

Alte știri