Mioveni, capitala portului popular românesc

Ieri, de Ziua Națională a Portului Tradițional din România, orașul Mioveni a fost capitala portului popular românesc! Pe străzile orașului a avut loc o paradă minunată la care au luat parte cu mic cu mare, din Argeș și alte județe, purtând cu mândrie costume populare din mai multe zone ale țării. Printre participanți s-au aflat mai mulți parlamentari PSD Argeș, Simona Bucura Oprescu, Nicolae Pavelescu, Remus Mihalcea și mulți alții

Profesorul Ioan Sorin Apan spunea că “Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu.”.
Nașterea, viața și moartea strămoșilor noștri sunt puse pe semnele portului popular românesc pe care azi l-am îmbrăcat în încercarea de a-l etala așa cum au făcut și înaintașii noștri. Și care poate fi cea mai mare recunoaștere decât aceea că pentru Regina Maria costumul popular de #Mușcel a fost portul oficial de înaltă ceremonie? Suntem mândri de portul nostru popular și îl transmitem din generație în generație!

Alte știri