În perioada Septembrie – Noiembrie 2020, Muzeul Municipal Câmpulung propune muscelenilor o expoziție eveniment.
Sub titlul „Laic și sacru în Podișul central moldovenesc”, obiecte emblematice ale vieții sacre și profane din bazin etnografic moldovenesc sunt găzduite de Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului nostru.
Patrimoniul muscelean, bogat în simboluri și semnificații, se împletește armonios cu cel vasluian, într-o expoziție caldă, dar și încărcată de emoție, publicul vizitator având posibilitatea de a face un tur emoţionant, într-un spațiu și timp sacru/profan.
Expoziţia cuprinde textile de interior tradiționale cu funcții utilitare și ceremoniale, piese de port popular, obiecte de cult liturgic și carte religioasă, toate datând de la finele veacului al XIX-lea și până la începutul secolului al XX-lea. Bunurile propuse spre vizionare publicului denotă unele aspecte interesante în legătură cu semnificația lor primară de izvor istoric, această caracteristică fiind completată de semnificația magico-religioasă pe care o au aceste obiecte populare din zona etnografică a Vasluiului.
Accesul la obiectul de viață cotidiană prezintă o perspectivă asupra motivațiilor şi deciziilor luate zilnic de către oamenii obișnuiți și relevă unele aspecte locale, sub forma unei regăsiri „a casei”. În același timp, simbolistica acestor obiecte populare permite o interpretare a trecutului pentru adulți şi o evocare a „poveștilor copilăriei” pentru tineri. Oportunitatea de a vedea aceste exponate, selectate cu o foarte mare atenţie, constituie o invitație la reflecție şi la comparație cu experiența personală a fiecărui vizitator.
Vă aşteptăm cu drag să treceţi pragul Secției de Etnografie și Artă Populară, din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung, pentru a putea descoperi o mică parte din comorile vasluiene. Cu stimă, Alexandru OPREA, Manager Muzeul Municipal Câmpulung
Realizat de SC Informația de Muscel SRL