Colegiul Național „Dinicu Golescu” Primii pași spre o nouă paradigmă în educație”

Prof.Dr, Magdalena Dorcioman, director al celei mai renumite instituții de învățămând din Câmpulung, dar și din zona Muscel, a fost gazda noastră în această zi de toamnă și ne-a răspuns, cu eleganța caracteristică, la trei întrebări esențiale. Domnia sa, pentru cei care nu știu, dar și pentru cei care au aflat din mass-media locale, a refuzat un post ”călduț” de inspector la IȘJ Argeș pentru a duce până la capăt proiectele inițiate, din punct de vedere al modernizării dar și al propulsării Colegiului Național Dinicu Golescu spre culmile performanței de excepție. Prof. Dr. Magdalena Dorcioman își dorește transformarea colegiului în școală-pilot, la clasa a XII a, din punct de vedere al reconfigurării arhitecturale, asta însemnând creșetrea relevanței curriculumului pentru parcursul educațional al elevilor, se dorește de asemenea, certificarea Colegiului la obținerea titlului de Școală Europeană pentru a crește prestigiul acestuia în cadrul comunităților educaționale și a îmbunătăți managementul școlar. Prof. Dr. Magdalena Dorcioman este la un pas de a definitiva parteneriate cu Școala de Bani BCR și Școala de Valori privind educația financiară LifeLabe, parteneriate pilot privind educația financiară.

 

Ce planuri de viitor are colegiul pentru elevii săi?

Vom reconfigura arhitectura curriculară, mai întâi a claselor a XII-a, prin transformarea colegiului în școală-pilot, conform cadrului normativ în vigoare. Aceasta înseamnă creșterea relevanței curriculumului pentru parcursl educațional al elevilor, în vederea unei mai bune pregătiri a tinerilor absolvenți pentru viața profesională și pentru piața muncii. Vom pune bazele unei noi didactici a situațiilor de învățare și vom centra evaluarea pe competențe și progres școlar.

Veți continua sa implementați proiecte extracurriculare? Ce proiecte aveți în derulare?

În acest moment, avem două proiecte Erasmus+ – Discover the Real Life, în derulare și Recycling Makes the World Go Round, care tocmai începe. Suntem membri în rețeaua școlară europeană PULCHRA, în cadrul căreia derulăm proiecte de mediu. În fiecare an școlar suntem parteneri în proiecte e-Twinning, alături de școli din toată Europa. Vom lucra pentru certificarea colegiului cu titlul de Școală Europeană pentru a crește prestigiul acestuia în cadrul comunităților educaționale din țară și străinătate și a îmbunătăți managementul școlar. Ne vom dezvolta astfel cultura organizațională și vom valoriza parteneriatele școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale.

Cu ce parteneri lucrați în Câmpulung și în țară?

În fiecare an, lucrăm foarte eficient cu partenerii noștri din comunitatea locală, care sunt Primăria, celelalte instituții de învățământ, Poliția, Jandarmeria, organizații precum Centrul Cultural Muscelean. Dar dezvoltăm și alte parteneriate cu organizațiile non-guvernamentale cu experiență în educație. De exemplu, se derulează de câteva luni parteneriatul cu Media One, Artepunkt și Teatrul Nottara. În câteva zile vom definitiva parteneriatul cu Școala de Bani BCR și Școala de Valori pentru a implementa ca școală-pilot programul de educație financiară LifeLab, cel mai amplu program de acest gen din România.

 

Alte știri