Ce prevede ghidul pentru gimnaziu și liceu

Orele vor avea două pauze, iar notele și prezența vor fi trecute pe agendele personale ale profesorilor, care nu vor mai aduce cataloagele la clasă.

Fiecare oră va avea două pauze, una de 5 minute pentru ca profesorii să schimbe clasele și alta de 10-15 minute pentru elevi, dar această pauză mai mare nu va fi organizată simultan pentru toate clasele ca până acum, ci la momente diferite, astfel încât să nu fie aglomerație mare pe holuri sau la toalete, potrivit ghidului pentru gimnaziu și liceu, publicat astăzi de Ministerul Educației. Realizarea acestui orar este la decizia fiecărei unități de învățământ. De asemenea, profesorii nu vor mai plimba cataloagele de la o clasă la alta, ci vor scrie prezența și notele într-o agendă proprie, urmând ca acestea să fie trecute în cataloage după un program stabilit la nivelul unității de învățământ.
În cazul scenariului galben, pentru reducerea contactului între elevi, în special în orașele mari, cu număr maxim de elevi la clasă, Ministerul Educației recomandă împărțirea claselor în jumătăți fixe, fără posibilități de „transfer”.
De exemplu, în loc de clasele a IX-a Ași a IX-a B, vor exista clasele 9A1, 9A2, 9B1, 9B2.
În ceea ce privește orele video, ghidul spune că ar trebui favorizată folosirea diacriticelor pe calculator, iar profesorii ar trebui să fie atenți ca elevii să nu prescurteze cuvintele așa cum fac atunci când comunică rapid prin mesaje între ei.
Nu în ultimul rând, lecțiile video nu pot fi distribuite în afara spațiului virtual al clasei fără acordul cadrului didactic și al părinților elevilor.
„Înregistrările lecțiilor sunt destinate strict elevilor din clasa respectivă și nici părinții acestora nu au permisiunea de a le accesa fără acordul cadrului didactic și al părinților tuturor celorlalți elevi”, se arată în ghid.

Alte știri