Bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a fost aprobat în comisiile raportoare din Parlamentul României

Bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a fost aprobat în comisiile raportoare din Parlamentul României Comisiile de specialitate, respectiv Comisia reunită de #Muncă și Comisia reunită de #Buget Finanțe au aprobat bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și al Casei Naționale de Pensii Publice.

În anul 2024, bugetul Ministrului Muncii și Solidarității Sociale crește cu 13,3% de la 66,9 miliarde lei la 75,9 miliarde lei, iar cel al Casei Naționale de Pensii Publice crește cu 20,3% la 135 de miliarde de lei. Sumele acoperă principalele obiective ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale inclusiv majorarea și recalcularea pensiilor din 2024 stabilite în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de #pensii, precum și creșterea alocațiilor pentru copii cu 13,8%.
În 2024 sunt prevăzute subvenții de 25.159.024.000 lei din Bugetul de Stat pentru echilibrarea Bugetului Asigurărilor Sociale de stat.

Alte aproximativ 30 de miliarde de lei reprezintă beneficiile de asistență socială:

• Alocații de stat pentru copii
• Indemnizații
• Stimulente și sprijin acordate pentru creșterea copilului
• Drepturi acordate persoanelor cu handicap
• Ajutoare sociale (Venitul Minim de Incluziune)
• Sume acordate pentru compensarea/plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică/gaze naturale/energie termică
• Alte beneficii de asistență socială: transport și dobândă pentru persoane cu dizabilități
• Ajutoare de încălzire în sezonul rece

„Este un buget sustenabil care asigură atât banii pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, cât și recalcularea pensiilor din septembrie 2024 care va elimina inechitățile. Avem banii necesari și pentru majorarea alocațiilor pentru copii cu 13,8%, cât și pentru implementarea Venitului Minim de Incluziune”, a declarat Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Alte știri