ÎPS Teodosie îl amenință cu judecata Sinodului pe ÎPS Calinic al Argeșului și Muscelului!

ÎPS Teodosie îl amenință cu judecata Sinodului pe ÎPS Calinic al Argeșului pentru că acesta a cerut ca bebelușii să nu mai fie scufundați complet în apă la botez. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului l-a acuzat pe arhiepiscopul Calinic al Argeșului că încalcă Sfintele Canoane și că face „afirmații superficiale” după ce acesta, luând în serios tragediile soldate cu moartea unor bebeluși, a recomandat ca botezul micuților să nu se mai facă prin scufundarea completă a acestora în apă.

„La Sinod vom avea discuții, pentru că nu se poate să treacă aceste afirmații superficiale care contrazic Sfintele Canoane”, spune IPS Teodosie.
Prelat cu vederi mai largi și preocupat de enoriașii săi, IPS Calinic a reacționat după drama de la Suceava, unde un preot a înecat în cristelniță un bebeluș de șase săptămâni. Nu e prima tragedie de acest fel, iar în societate a apărut o discuție foarte aprinsă pe tema botezului. Numeroși părinți, dar și preoți, sunt de părere că e momentul să se renunțe la scufundarea completă în apă a copiilor la botez.
IPS Calinic le-a trimis preoților din jurisdicția sa o adresă în care le cere să evite complet scufundarea copiilor cu capul sub apă. În același timp, circulara conține și o recomandare pentru preoții mai tineri, să nu mai oficieze botezuri fără să fie asistați de colegii mai experimentați.
Teodosie se situează la polul opus. Se opune cu înverșunare oricărei schimbări de ritual: moartea unor copii la botez nu e un argument suficient de greu pentru a schimba regulile.

Alte știri