10 Mai, Ziua Regalității. Colegiul Național Pedagocic ”Carol I”, cu gândul la cel al cărui nume îl duce cu mândrie și onoare mai departe – Regele Carol I

Ziua Regalităţii. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” nu l-a uitat în această zi mare pe Regele Carol Vodă, cel care a dat ordin ca la Câmpulung, sub dealul Flămânda, să fie ctitorită clădirea fără pereche, ca arhitectură, care-i poartă numele.

 

Astăzi, mai mult ca oricând, cu gândul la cel al cărui nume îl ducem cu mândrie și onoare mai departe – Regele Carol I
Câteva rânduri așternute de ÎPS Calinic Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului care ne arată ce anume a căutat regele Carol I atunci când a dorit să ridice Castelul Peleș și cum s-a ajuns la a construi… Școala Normală – actualul nostru Colegiu.
”Când a venit Regele Carol I în România, după cum îi erau neamul şi locul unde s-a născut, cu castele şi cetăţi, cu un arbore genealogic cât ziua târgului, a pornit în căutare de loc potrivit pentru un castel, cuib al vulturilor! Căuta munţi stâncoşi şi abrupţi cu ape limpezi şi răcoritoare. A încercat la Ciolanul, în Munţii Buzăului. Acolo era loc frumos, calm şi liniştit, dar nu prea avea apă.
A încercat la Câmpulung-Muscel, prin 1867, la un an de la venirea pe plaiurile României. Muscelenii, cu Obştea lor mai tare ca un regat, au respins cererea noului domn al României. Supărat, Carol Vodă, a pornit la vale pe Dâmboviţa. La Cetăţeni se lucra la biserica nouă. A fost bine primit la locul de ctitorie şi a dat chiar vreo 300 de galbeni, cum spun documentele vremii, aflate în arhiva Protoieriei Câmpulung Muscel. Tot atunci se spune că domnitorul Carol a hotărât, ca la Câmpulung să se clădească o şcoală pentru învăţătură înaltă, în urma refuzului de a-şi aşeza castelul. Aşa vedem azi Şcoala Normală, sub poalele dealului Flămânda, ctitorită de Carol, clădire fără pereche, ca arhitectură, care-i poartă numele. Cine crede că drumul pe Valea Prahovei de azi, spre Sinaia, era ca acum, înseamnă că stă sărac în pricepere. Mai mult călare decât în caleaşcă, tânărul Domn Carol s-a repezit spre Munţii Bucegi, despre care auzise că-s frumoşi, ca la el acasă, în Germania. Când a ajuns în Sinaia, nu era decât Mănăstirea din secolul al XVIII-lea, ctitorită de Mihai Cantacuzino. S-a bucurat. S-a odihnit bând apă de izvor şi mâncând ciuperci prăjite în oloi, cu usturoi şi mămăligă. A văzut locul, însoţit de călugării sinaiţi. A mers pe Vârful Omul. A făcut popas la Babele. A băut apă din Ialomicioara. A trecut pe la Piatra Arsă. A coborât pe la Buşteni. Şi-a aşezat din priviri locul cel ales, pentru ctitoria Peleşului. S-a odihnit la chinovia Sinaiei. Candela şi lumânarea au fost sfătuitorii de noapte. A doua zi, înainte de a pleca a gândit să facă şi casă unde să locuiască, până va fi gata Castelul Peleş. Aşa au apărut Casa cea Nouă, azi Muzeul Mănăstirii, clopotniţa cu mozaic de aur şi biserica cea falnică. Într-una din camerele muzeului se află şi azi desenele făcute de Regina Elisabeta – Carmen Silva, de o frumuseţe indiscutabilă şi cu o măiestrie de mare artistă” / Povestea locului este scrisă în cartea ”Toată vremea-și are vreme”, volumul al II-lea, scrisă de Calinic Arhiepiscopul, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.
În urma cu 4 ani, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit Crucea Casei Regale a României Colegiul Pedagogic Carol I din Câmpulung Muscel, la mai bine de 150 de ani de la înființare.

Alte știri